Nu är det visst krig...

Kopierat från GS fackets hemsida. 

Pressmeddelande: GS stridsåtgärder startar 5 april klockan 18.00

– Arbetsgivaren vill ha fortsatt rätt att utsätta våra medlemmar för godtycklig behandling gällande återanställningsrätten, det kan vi inte acceptera, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS har måndagen den 22 mars klockan 13.00 varslat om stridsåtgärder mot motparterna Sveriges Skogsindustrier och Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF). 30 000 av GS medlemmar berörs.

 

– Jag har aldrig upplevt något liknande. För första gången sedan 1980-talet tvingas vi att lägga ett varsel om stridsåtgärder inom trä- och skogsindustrin för att få till stånd ett nytt riksavtal. I fredags fick vi ta emot en handling från de opartiska ordförandena där de meddelade att de inte kunde lägga en slutlig hemställan på grund av att parterna stod för långt ifrån varandra. Samtidigt konstaterade vi i våra direktförhandlingar med TMF att vi inte kunde nå någon samsyn i frågan om företrädesrätt till återanställning vid inhyrning. Vi gör bedömningen att ett konfliktvarsel är det enda sättet att få fart på förhandlingarna i detta läge, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

 

Stridsåtgärder omfattas av övertidsblockad, stopp visstidsanställning samt förbud mot inhyrning av arbetskraft. Den 5 april klockan 18.00 träder stridsåtgärderna i kraft.

 

– Vi kommer vidare att kräva ett avtal som ska ge medlemmarna en reallöneökning samt en rimlig individgaranti, avslutar Per-Olof Sjöö.

 

 

För mer information kontakta:

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande 010-470 86 57

Tommy Andersson, avtalssekreterare 010-470 86 71

Anette Vahlne, press och kommunikationsansvarig 010-470 83 58

 

 

GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar mer än 65 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin, tryckerier och grafisk bransch






GS varslar om stridsåtgärder

 

Med anledning att kollektivavtalsförhandlingarna och för GS viktiga principiella frågor, såsom att säkerställa medlemmarnas anställningstrygghet, inte går framåt beslutades idag den 22 mars 2010 att varsla arbetsgivarorganisationerna Trä- och Möbelindustriförbundet och Skogsindustrierna om följande stridsåtgärder.

 

Från kl. 18.00 den 5 april 2010, för företag som är anslutna till TMF och omfattas av Träindustri- respektive Stoppmöbelindustriavtalet;

 

  • Förbud att utföra övertidsarbete, mertidsarbete, jour och beredskapsarbete. Sådant arbete förklaras i blockad från och med ovan angivet datum
  • Förbud mot nyanställning, med undantag för tillsvidareanställningar
  • Förbud mot utökad inhyrning av arbetskraft

 

Från kl. 18.00 den 5 april 2010, för företag som är anslutna till Skogsindustrierna och om fattas av Sågverksavtalet;

  • Förbud att utföra övertidsarbete och mertidsarbete. Sådant arbete förklaras i blockad från och med ovan angivet datum
  • Förbud mot nyanställning, med undantag för tillsvidareanställningar
  • Förbud mot utökad inhyrning av arbetskraft

 

Stridsåtgärderna omfattar såväl organiserade som oorganiserade anställda. Däremot omfattas inte företag med s.k. hängavtal eller deras anställda.

 

Vid dom företag som kringgår de ovanstående förbuden genom att nyanställa på viss tid, beordra övertidsarbete eller mertidsarbete, hyra in arbetskraft, omdisponering av arbetsuppgifter eller på annat sätt försöker åsidosätta åtgärderna, kommer utökade stridsåtgärder att vidtas.

 

– Vi anser att vi har gjort vad vi kunnat för att undgå att hamna i en konfliktsituation. Nu är vi ändå här. Den aktuella konflikten är betydelsefull för förbundets samtliga medlemmar. Oavsett var man jobbar ska medlemmarna känna trygghet i att företagen har att följa svenska lagar såsom företrädesrätt till återanställning om arbetskraftsbehov uppstår på företaget.

 

För mer information kontakta:

Anette Vahlne, Press- och kommunikationsansvarig 010-470 83 58.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0